Untitled

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A LÉTEZÉS METAFIZIKÁJA – Kiállítás a Kék és Vörös Kápolnában

június 14 - július 14

A LÉTEZÉS METAFIZIKÁJA

Várady Róbert és Szabó Franciska festőművész kiállítása

Az elmúlt 3 évben nagy sikert aratott balatonboglári kortárs művészeti kiállítások idén is folytatódnak a neogótikus Vörös és Kék kápolna falai között. A tárlatok kurátora Dr. Géger Melinda művészettörténész, a kortárs magyar képzőművészet avatott ismerője.

A művészek különleges, mágikus atmoszférában ábrázolják az élet pillanatait és tárják elénk a aprólékos részletekben megjelenített, sajátos világukat.

Várady Róbert

1950, Munkácsy-díjas festőművész

1975-1980 között járt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol mestere Kokas Ignác volt. 1982-1985 között Derkovits ösztöndíjas; 2002: Munkácsy-díjat kapott; 2003-ban MAOE ösztöndíjas. Hiperrealista képekkel indult a ’80-as évek elején, de már e korai alkotásai is inkább metafizikusak voltak, mint fotonaturalisták. A ’90-es évek elején készült műveit a transzavantgárd formavilágától is megihletett, mítoszábrázolás jellemzi. E munkákon mintegy az űrből vagy az őskáoszból érkező különböző archaikus jelképek tűnnek fel, szóródnak szét a képtérben. Az évtized végére azután egyre szűkszavúbbakká és filozofikusabbá válnak posztkonceptuális művészettől és a minimaltól is megihletett vásznai.

Kiállítása a Kék kápolnában látható.

 

Szabó Franciska

1988, Budapest

2011-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem festőművész és vizuális nevelő szakán, majd az ELTE BTK esztétika szakán tanult. Már egyetemi évei alatt is több művészeti díjat nyert, munkáit Székely Bertalan ösztöndíjjal és Barcsay-díjjal jutalmazták.
Festészetét realista szemléletmód, kifogástalan mesterségbeli tudás, valamint az olyan társadalmi és személyes témák iránti érdeklődés jellemzi, mint a művész-tanár lét problematikája vagy a közmunka kérdése. Munkáiban fontos szerepet tulajdonít a fények és az árnyékok dinamikájának, illetve az embert körülvevő épített vagy természetes környezet által kimetszett geometriának. A kettő ötvözéséből – egy stabil struktúrából, és egy illékony természeti jelenségből – alakítja ki a képeket. Emellett folyamatosan kísérletezik a különböző anyagokkal, miközben a hagyományos festészeti technikákból megtanult gondolkodásmód vezet.

Kiállítása a Vörös kápolnában látható.

 

Nyitvatartás: K-Szo: 15:00-20:00 | V: 10:00-12:00 | H: –
A belépés ingyenes! Megtekinthető 2024. július 14-ig.
Cím: 8630 Balatonboglár, Kápolna u. 8.

Részletek

Kezdés:
június 14
Vége:
július 14
Esemény kategória:
Honlap:
https://kultkikoto.hu/musor/a-letezes-metafizikaja/

Szervező

Kultkikötő
Telefon:
+36 30 66 55 989
E-mail:
jegy@kultkikoto.hu
Honlap:
www.kultkikoto.hu

Helyszín

Vörös és Kék kápolna
Kápolna Utca 8
Balatonboglár, Somogy 8630 Magyarország
+ Google Térkép