Skip to main content

Petőfi Klub

PETŐFI SÁNDOR, A REFORMKOR MÁRKAARCA

Üdvözöljük a Petőfi-bicentenárium hivatalos oldalán! A petofi.hu-n egy helyen megtalál minden információt az emlékév kapcsán. Folyamatosan frissülő, térképes programajánlónkban Kárpát-medence-szerte megtalálja a legfrissebb kulturális eseményeket, híreket, elérhető fejlesztéseinket, oktatási segédanyagainkat, valamint a legizgalmasabb reformkori történeteket. Kérjük, regisztráljon, hogy ön is részese legyen a lassan kétszáz éves Petőfi-sztorinak.

Petőfi volt az első magyar influenszer, a korszak legnagyobb kommunikációs stratégája. Másfél év alatt vált ismeretlen karakterből meghatározó divatszerkesztővé, ismert íróvá, költővé. Üzeneteit közérthetően fogalmazta meg, így vált a kulturális élet megkerülhetetlen szereplőjévé és a szabadságharc legjelentősebb alakjává. Olyan kirívóan öltözködött, mint most Lady Gaga, dokumentált személyiségfejlődése izgalmas, összetett karakterre vall. Egyéni érdekei hajtották, de határok és konvenciók tartása nélkül szolgálta a közösség érdekeit egyaránt.

A reformkor nagyjai tehetségükkel, hitükkel és tettrekészségükkel egytől egyig olyan példaképeink, akikhez időről időre visszanyúlunk, amikor elkötelezettségről, a változásra való hajlandóságról, érdemi összefogásról, vagy a modern magyar nemzeteszméről gondolkodunk.

Petőfi 200 misszió

Ezt a sokszínű, heves, izgalmasan összetett minőséget mutatjuk be Petőfi személyes történetein keresztül, amelyek a korszak nagyjaihoz kötődtek. Újszerű termékfejlesztéseink, Kárpát-medence-szerte piaci és kulturális szereplőkkel történő együttműködéseink során arra törekszünk, hogy a korszak átértelmezésével mindenki megtalálja Petőfi élete kapcsán azokat a pontokat, amelyek révén könnyen tud kapcsolódni a jelenkort is definiáló, tágabb értelemben vett anyanyelvi kultúránk meghatározó pontjaihoz.

A Petőfi-bicentenárium időszakában megmutatjuk, hogyan táplálkozhatunk a múltból a korszak kapcsán, mi mindent adott a múltunk, amit be tudunk építeni a fejlődés lehetőségébe, és megmutatjuk a jelen értékeit, hogy a jövőt együtt formálhassuk.

Petőfi-bicentenárium – támogatások

Az Országgyűlés 2020 decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja. A Petőfi-emlékév a Nemzeti Kulturális Alappal együttműködve a bicentenárium időszakára vonatkozóan 9,5 milliárd forintnyi támogatást kapott, melyet Magyarország Kormánya ítélt meg a kulturális intézmények támogatására, programkínálataik fejlesztésére, megújítására, a magyar kulturális élet résztvevőinek támogatására Petőfi és a reformkor vonatkozásában.

A Petőfi 200 finanszírozásában 3 milliárd forinttal irodalmi emlékházakat, 3 milliárd forinttal a hazai kulturális élet szereplőinek egyedi támogatási kérelmeit segítjük, valamint 3,5 milliárd forint keretösszegből támogatást nyernek vidéki múzeumok Kárpát-medence-szerte a Magyar Géniusz Program részeseiként.

A keretösszegből közgyűjtemények szervezésére és megújítására, Petőfihez és a reformkorhoz köthető online, offline kulturális programok szervezésére, kutatásokra, tematikus kiadványok megvalósítására, kulturális intézmények felújítására, az ezekhez köthető komplett kommunikációs tevékenységre igényelhetők források.

A támogatási lehetőségek részletes leírásáról további információ itt érhető el: https://nka.hu/

Kulturális együttműködő partnereink:

Petőfi Kulturális Ügynökség, Nemzeti Kulturális Alap, Petőfi Klubok, Déryné Nonprofit Kft. – Köszönjük Magyarország! Program, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Hagyományok Háza – Csoóri Program, Filmharmónia Magyarország – Térzene Program, Magyar Állami Operaház, Magyar Irodalmi Emlékházak, Magyar Írószövetség, Magyar Tudományos Akadémia, Magyarországi Tájházak Szövetsége, Magyar Alkotóművészek Közhasznú Nonprofit Kft., Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, Nemzeti Filmintézet, Nemzeti Művelődési Intézet, Népfőiskola Alapítvány, Országos Széchenyi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Rákóczi Szövetség, Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége