Untitled

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

PROFÁN MÍTOSZOK, EMBERTÖRTÉNETEK – Kiállítás a Kék és a Vörös Kápolnánál

2023-06-16 - 2023-07-09

Egy grafikus és egy festőművész egymáshoz szorosan kapcsolódó kiállítása, melynek „képmeséiben” tipizált karakterek, a klasszikus kultúrtörténet szereplői, mitikus alakjai jelennek meg – hol humorosan groteszk, hol sodró drámai szenvedéllyel.

Horváth János Milán festőművészi munkássága linómetszetekkel indult, néhány év után tért rá a különös érzékenységű pasztellképekre. Képi világára alapvetően hatott a francia szimbolizmus és gyakran jelenít meg mélylélektani élményeket. A “szubjektív historizmus” egyik jellegzetes képviselője, aki konok következetességgel járva egyéni útját, nem kapcsolódott semmiféle művész-csoportosuláshoz. Festői megformálásában és ikonográfiában a hagyományokhoz való erős kötődés jellemzi. Erőteljes színekkel, hatalmas érzelmi energiákat közvetítő gesztusokból építkezik. Egyszerre modern és klasszikus: művészetében az emberi sors klasszikus korokat idéző, mitikus dimenziók révén válik a ma embere számára is átélhetővé.

Vén Zoltán grafikusművész a magyar kisgrafika elismert mestere, művelődéstörténész, költő, író, mitológiakutató. Klasszikus eljárással készít rézmetszeteket. Változatos és humoros alkotásain az európai műveltség minden ága, a magyar történelem és hiedelemvilág, valamint az általános jó és rossz emberi vonások egyaránt képviselve vannak. Újraértelmezi a művészeti korokat, stílusokat, és a múlt formavilágába bújva egyben korunk jelentős eseményeit is megörökíti. Művészete egyszersmind hagyományos és modern, sajátos vénzoltáni humorral átitatva, amely a szelíd iróniától a groteszk érintésével a végletes szarkazmusig ível.

Kiállításmegnyitó – 2023. június 16. 19:00 – Kék kápolna
A kiállítást megnyitja Dr. Géger Melinda művészettörténész, a tárlat kurátora.
Közreműködik: Fülep Benedek zeneművész

A megnyitó után szeretettel várjuk a művészekkel egy koccintásra.

Cím: 8630 Balatonboglár, Kápolna u. 8.
Nyitvatartás: 
K-Szo: 15:00-20:00 | V: 10:00-13:00 | H: –
A belépés ingyenes! Megtekinthető 2023. július 9-ig.

Szervező

Kultkikötő
Telefon:
+36 30 66 55 989
E-mail:
jegy@kultkikoto.hu
Honlap:
www.kultkikoto.hu

Helyszín

Vörös és Kék kápolna
Kápolna Utca 8
Balatonboglár, Somogy 8630 Magyarország
+ Google Térkép